You are currently viewing הצרת קיבה ללא ניתוח

הצרת קיבה ללא ניתוח

הצרת קיבה זהו הליך שמטרתו להפחית את נפח הקיבה, ובכך להוביל לירידה במשקל. זה מושג על ידי הגבלת כמות המזון שניתן לצרוך, ובכך להפחית את צריכת הקלוריות. ההליך יכול להתבצע או בשיטות ניתוחיות או בשיטות לא ניתוחיות. בסקירה זו, נתמקד בשיטות לא ניתוחיות להצרת הקיבה.

שיטות הצרת קיבה ללא ניתוח

השיטות הלא ניתוחיות של הקטנת נפח קיבה כוללות תפירה אנדוסקופית, בלון קיבה ואנדוסקופיה בריאטרית.

תפירה אנדוסקופית

תפירה אנדוסקופית כוללת הנחת תפרים בקיבה דרך אנדוסקופ, שהוא צינור גמיש עם מצלמה ומכשירים מחוברים אליו. התפרים משמשים ליצירת כפילים, או קפלים, בקיבה, ומקטינים את הנפח הכולל שלה. שיטה זו היא זעיר פולשנית, אינה מצריכה הרדמה כללית וניתנת לביצוע כהליך חוץ. ההשפעות של תפירה אנדוסקופית הן בדרך כלל ארוכות טווח, כאשר מטופלים חווים בדרך כלל ירידה בנפח הקיבה שלהם שנמשכת מספר שנים.

בלון קיבה

בלון הרזיה תוך קיבה הוא בלון סיליקון רך המונח בתוך הקיבה וממולא במי מלח. הבלון תופס מקום בקיבה, מקטין את נפחו הכללי ומגביל את כמות המזון שניתן לצרוך. בלונים תוך קיבה ניתן להסיר אנדוסקופית וניתן למלא מחדש או להחליף לפי הצורך. הבלונים בדרך כלל נשארים במקומם במשך 6-12 חודשים, לאחר מכן הם מוסרים והירידה במשקל נשמרת באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים.

אנדוסקופיה בריאטרית

ההליך המכונה גם שרוול קיבה אנדוסקופי (ESG) מבוצע על מנת להקטין את גודל הקיבה ולהגביל את צריכת המזון. שיטה זו היא זעיר פולשנית, אינה מצריכה הרדמה כללית וניתנת לביצוע כהליך חוץ. במהלך הטיפול מחדירים צינורית גמישה וזעירה עד לקיבת המטופל כשבקצה הצינורית ישנו התקן המבצע תפירה של רירית הקיבה וקיצור ההיקיפים שלה ללא כל חיתוך.

האפקט הוא תחושת שובע מהירה והשתוקקות פחותה למזונות לא בריאים עתירי סוכר, פחמימות ושומנים. ההשפעות של כריתה אנדוסקופית הן בדרך כלל ארוכות טווח, כאשר חולים חווים בדרך כלל ירידה בנפח הקיבה שלהם שנמשכת מספר שנים.

יתרונות וחסרונות של טיפולי הצרת קיבה ללא ניתוח

יתרונות  – לשיטות הלא ניתוחיות של הצרת קיבה יש מספר יתרונות על פני שיטות ניתוחיות. הם זעיר פולשניים, אינם מצריכים הרדמה כללית, וניתן לבצע אותם כפרוצדורה חוץ. בנוסף, ההשפעות של שיטות אלו הן בדרך כלל ארוכות טווח, כאשר מטופלים חווים בדרך כלל ירידה בנפח הקיבה שלהם שנמשכת מספר שנים. יתר על כן, ניתן להפוך את ההליכים במידת הצורך, והמטופלים יכולים לחזור לדפוסי אכילה נורמליים אם הם חווים תופעות לוואי כלשהן.

חסרונות –  אחד החסרונות העיקריים של שיטות אלה טמון בכך שהן אינן יעילות כמו שיטות ניתוחיות מבחינת ירידה במשקל. בנוסף, קיים סיכון לסיבוכים כמו ניקוב קיבה, זיהום ונדידה של הבלון או התפר. מטופלים עשויים גם לחוות תסמינים כמו כאבי בטן, בחילות, הקאות ונפיחות.

לסיכום, הצרת קיבה זהו הליך שמטרתו להפחית את נפח הקיבה, ובכך להוביל לירידה במשקל. השיטות הלא ניתוחיות של הקטנת נפח קיבה כוללות תפירה אנדוסקופית, בלונים תוך קיבה וכריתה אנדוסקופית. לשיטות אלו מספר יתרונות על פני שיטות כירורגיות, לרבות היותן זעיר פולשניות, אינן מצריכות הרדמה כללית ובעלות השפעות ארוכות טווח. עם זאת, יש להן גם כמה חסרונות, כמו היותן פחות יעילות משיטות ניתוחיות מבחינת ירידה במשקל וסיכון לסיבוכים. כמו בכל הליך רפואי, חשוב לשקול היטב את היתרונות והסיכונים הפוטנציאליים לפני שמחליטים לעבור טיפול הצרת קיבה.

כתיבת תגובה